Kung og Jesper

Birkemosegaard ligger på Sjællands Odde mellem Overby og Havnebyen med vand til den ene side og i et område med en stor koncentration af økologiske landmænd. Det giver gode økologiske vækstbetingelser for både dyr og afgrøder.
 
Birkemosegård er biodynamisk/økologisk drevet siden 1968 og ejes af Kalatrong Apairatana (Kung) og Jesper Andersen. Til gården hører også børnene Catharina, Angeli, Anton, Annika og Benjamin. Jesper og Kung står for driften af Birkemosegaard sammen med 4-6 medhjælpere alt efter årstiden. Jesper forpagtede gården i 1988 og overtog den i 1992 efter sine forældre, hvor Kung også kom til Birkemosegaard. Gården har været i familiens eje i 4 generationer siden 1906.

Det har sin helt egen historie, at gården i 1968 blev biodynamisk. Jespers forældre, de daværende ejere, Tove og Svend Andersen, havde tidligere kun brugt kunstgødning i mindre omfang, da gården havde stort husdyrhold i forhold til arealet. I 1964 og 1965 valgte de imidlertid at sprøjte mod luseangreb i roemarken. Ved et uheld brød køerne gennem hegnet og åd de sprøjtede roer, og efterfølgende blev køerne syge, og adskillige af de drægtige køer aborterede.
Denne oplevelse og bekymringen for grundvandet og miljøet i øvrigt gjorde, at de tog et radikalt valg om ikke at bruge sprøjtemidler fremover og dyrke biodynamisk. I dag er gården økologisk certificeret men dyrker frugt og grønt biodynamisk.