Kung og Jesper

Birkemosegaard ligger på Sjællands Odde mellem Overby og Havnebyen med vand til den ene side og i et område med en stor koncentration af økologiske landmænd. Det giver gode økologiske vækstbetingelser for både dyr og afgrøder.
 
Birkemosegård er biodynamisk/økologisk drevet siden 1968 og ejes af Kalatrong Apairatana (Kung) og Jesper Andersen. Til gården hører også børnene Catharina, Angeli, Anton, Annika og Benjamin. Jesper og Kung står for driften af Birkemosegaard sammen med 4-6 medhjælpere alt efter årstiden. Jesper forpagtede gården i 1988 og overtog den i 1992 efter sine forældre, hvor Kung også kom til Birkemosegaard. Gården har været i familiens eje i 4 generationer siden 1906.

Besætningen bestod i 1968 af 35 malkekøer på 13 ha jord. Det har sin helt egen historie, at gården på det tidspunkt undlod at bruge sprøjtemidler og blev økologisk. Jespers forældre, de daværende ejere, Tove og Svend Andersen havde tidligere kun brugt kunstgødning i mindre omfang, da gården havde stort husdyrhold i forhold til arealet. I 1964 og 1965 valgte de imidlertid at sprøjte mod luseangreb i roemarken. Ved et uheld brød køerne gennem hegnet og åd de sprøjtede roer, og efterfølgende blev køerne syge, og adskillige af de drægtige køer aborterede. Denne oplevelse og bekymringen for grundvandet og miljøet i øvrigt gjorde, at de tog et radikalt valg om ikke at bruge sprøjtemidler fremover.

Kvægholdet til animalsk produktion består af xx antal ammekøer til produktion af slagteungdyr. Besætningen består af krydsninger mellem mange racer, fx Limousine, rød Angus, Hereford og Galloway. Kvierne parres med en tyr af racen Galloway for at få en lille kalv og dermed en ukompliceret fødsel. Køerne parres med en Sales tyr, som er kendt for også at have lette fødsler, hvilket er vigtigt, når dyrene plejer naturarealer langt fra gården.

Slagtning

Vores dyr slagtes og dyrlægekontrolleres på Ndr. Asmindrup slagtehus, som ligger 15 km fra Birkemosegaard. Alle vores udskæringer foretages af den Økologiske slagter i Holbæk (slagter.dk), og Kung kontrollerer selv hvert eneste stykke, og sorterer selv det kød, som skal hakkes. Derfor kan vi altid stå inde for kvaliteten af vores kød. Vi oplyser ikke om fedtprocent i vores hakkede kød, da dette altid vil være en vurderingssag, som varierer fra dyr til dyr, men vores oksekød har som udgangspunkt et lavt fedtindhold, da køerne går frit og græsser på marken.