Kung og Jesper

Birkemosegaard ligger på Sjællands Odde mellem Overby og Havnebyen med vand til den ene side og i et område med en stor koncentration af økologiske landmænd. Det giver gode økologiske vækstbetingelser for både dyr og afgrøder.

Birkemosegård er biodynamisk/økologisk drevet siden 1968 og ejes af Kalatrong Apairatana (Kung) og Jesper Andersen. Til gården hører også børnene Catharina, Angeli, Anton, Annika og Benjamin. Jesper og Kung står for driften af Birkemosegaard sammen med 4-6 medhjælpere alt efter årstiden. Jesper forpagtede gården i 1988 og overtog den i 1992 efter sine forældre, hvor Kung også kom til Birkemosegaard som udvekslingsstudent. Gården har været i familiens eje i 4 generationer siden 1906. 

Besætningen bestod i 1968 af 35 malkekøer på 13 ha jord. Det har sin helt egen historie, at gården på det tidspunkt undlod at bruge sprøjtemidler og blev økologisk. Jespers forældre, de daværende ejere, Tove og Svend Andersen havde tidligere kun brugt kunstgødning i mindre omfang, da gården havde stort husdyrhold i forhold til arealet. I 1964 og 1965 valgte de imidlertid at sprøjte mod luseangreb i roemarken. Ved et uheld brød køerne gennem hegnet og åd de sprøjtede roer, og efterfølgende blev køerne syge, og adskillige af de drægtige køer aborterede. Denne oplevelse og bekymringen for grundvandet og miljøet i øvrigt gjorde, at de tog et radikalt valg om ikke at bruge sprøjtemidler fremover.

Birkemosegaard er en biodynamisk/økologisk dyrket gård og har været det siden 1968. Besætningen bestod på daværende tidspunkt af 35 malkekøer på 13 ha jord. Det har sin helt egen historie at gården på daværende tidspunkt undlod at bruge sprøjtemidler og blev økologisk. Jespers forældre, de daværende ejere, Tove og Svend Andersen havde tidligere kun brugt kunstgødning i mindre omfang, da gården havde stort husdyrhold i forhold til arealet.

I 1964 og 1965 valgte de imidlertid at sprøjte mod luseangreb i roemarken. Ved et uheld brød køerne gennem hegnet og åd de sprøjtede roer, og efterfølgende blev køerne syge og adskillige af de drægtige køer aborterede. Denne oplevelse og bekymringen for grundvandet og miljøet i øvrigt gjorde, at de tog et radikalt valg om ikke at bruge sprøjtemidler fremover.

Birkemosegård ligger på Sjællands Odde mellem Overby og Havnebyen med vand til den ene side og i et område med en stor koncentration af økologiske landmænd. Det giver gode økologiske vækstbetingelser for både dyr og afgrøder.

Kvægholdet til animalsk produktion består af xx antal ammekøer til produktion af slagteungdyr. Besætningen består af krydsninger mellem mange racer, fx Limousine, rød Angus, Hereford og Galloway. Kvierne parres med en tyr af racen Galloway for at få en lille kalv og dermed en ukompliceret fødsel. Køerne parres med en Sales tyr, som er kendt for også at have lette fødsler, hvilket er vigtigt, når dyrene plejer naturarealer langt fra gården.

Slagtning

Vores dyr slagtes og dyrlægekontrolleres på Ndr. Asmindrup slagtehus, som ligger 15 km fra Birkemosegaard. Alle vores udskæringer foretages af den Økologiske slagter i Holbæk (slagter.dk), og Kung kontrollerer selv hvert eneste stykke, og sorterer selv det kød, som skal hakkes. Derfor kan vi altid stå inde for kvaliteten af vores kød. Vi oplyser ikke om fedtprocent i vores hakkede kød, da dette altid vil være en vurderingssag, som varierer fra dyr til dyr, men vi tilstræber altid et lavt fedtindhold.

Kung er altid glad for at modtage kunder.

I gårdbutikken på Birkemosegaard sælger vi vores og andres økologiske og biodynamiske varer. Vi samarbejder med andre økologiske og biodynamiske landmænd og frugtimportører, bl.a. Salamita i Italien og Rønnely i Svinninge samt Solhjulet, så vi kan klare efterspørgslen fra kunderne. Vi sælger altid et bredt sortiment af årstidens grønt og frugt. De fleste af vores varer kan købes fra vores webshop og leveres til afhentningssteder og private adresser på Sjælland, men enkelte produkter findes kun i gårdbutikken. 

Det er altid et besøg værd at komme forbi butikken til en snak med Kung om vejr og vind. En tur gennem markerne ned til vandet eller et besøg på et af de mange nye spisesteder på Odden kan varmt anbefales i samme forbindelse.

Sortiment

 • Oksekød af egen produktion pakket i mindre dybfrostpakker
 • Diverse udskæringer og pølser (spegepølse  fra egen oksekød)
 • Svine og lammekød i samarbejde med Slagtergården i Holbæk
 • Pålægsvarer: salami og røgvarer
 • Hele kyllinger og udskæringer fra Gothenborg
 • Ænder og gås fra Sejerø
 • Mælk og smør fra Naturmælk
 • Æg fra Stengården
 • Mel fra Aurion af korn fra bl.a. vores egne marker, samt nymalet korn af egen avl
 • Saft, honning, syltetøj m.m. fra Søbogård
 • Økologisk og biodynamisk vin fra Rosforth & Rosforth, Vin de Table, og Ørnbjerg
 • Økologiske specialiteter fra tunesiske Les Moulins Mahjoub
 • Diverse kolonialvarer som olivenolie, balsamico, nødder, juice og æblemost fra egne æbler
 • Hjemmelavede stegselv forårsruller af produkter fra gårdbutiksortimentet
 • I højsæsonen surdejsbrød og rugbrød fra Tir Bakery

Uge 21 (fra den 26 - 29 maj 2020)

mandag lukket
tirsdag lukket
onsdag lukket
torsdag 09.00 - 17.00
fredag 09.00 - 17.00
lørdag 09.00 - 17.00
søndag 09.00 - 17.00

 

 

Fra juni 2022

mandag lukket
tirsdag lukket
onsdag lukket
torsdag lukket
fredag 10.00 - 17.00
lørdag 09.00 - 17.00
søndag 09.00 - 17.00